Skip to content
Home » Articles » Rätten att anonymt ta del av allmänna handlingar

Rätten att anonymt ta del av allmänna handlingar

  • by

Fråga

Jag har anonymt mailat kommunen och begärt ut en allmän handling. Kommunen avslog min begäran med hänvisning att handlingen inte var allmän. Jag överklagade kommunens beslut till kammarrätten. Nu säger domstolen att jag måste komplettera överklagandet med mitt namn, personnummer etc. Gör jag inte det så kommer domstolen avvisa mitt överklagande. Jag har enligt grundlagen rätt att vara anonym när jag begär ut allmänna handlingar. Strider då inte domstolens krav att jag ska uppge namn och personnummer mot grundlagen?

Svar

Din fråga gäller om den grundlagsfästa rätten till anonymitet vid en begäran om att ta del av allmänna handlingar hos myndigheter (2:18 tryckfrihetsförordningen) också gäller vid en domstolsprövning av ett myndighetsbeslut att inte lämna ut sådana handlingar.

Var och en har rätt att hos myndigheter ta del av allmänna handlingar givet att uppgifterna i dessa inte omfattas av sekretess. En myndighet får som utgångspunkt inte efterforska vem den som begär ut en handling är eller vilket syfte personen har med sin begäran (efterforskningsförbudet).

Ett beslut att inte lämna ut en handling kan överklagas, i regel till kammarrätten. Det är förvaltningsprocesslagen som är tillämpbar på en sådan domstolsprocess. I lagen ställs det krav på den handling som inleder ett mål i domstol. Bl.a. att den ska innehålla personnummer eller organisationsnummer. Trots att det inte uttryckligen anges i lagen, så måste också namn anges. Är man anonym, uppfyller handlingen alltså inte de krav som gäller för att ett mål ska kunna inledas i domstol.

Det framgår även av praxis från Högsta förvaltningsdomstolen. I mål om att få del av allmän handling måste klagandens identitet vara känd för domstolen för att överklagandet ska prövas i sak.

Sammanfattningsvis: Ett mål om att få ta del av en allmän handling kan inte inledas när talan förs anonymt. Uppger du inte din identitet, kommer kammarrätten besluta att avvisa ditt överklagande. I detta fall kommer alltså det formella kravet på identifikation i konflikt med den grundlagsfästa rätten att ta del av allmänna handlingar anonymt.

advokat-catherine-innergård
Catherine Innergård är advokat och delägare på Skill Advokater i Stockholm och är särskilt inriktad på entreprenadrätt, köprätt samt avtalsrätt. Catherine har lång erfarenhet av att framgångsrikt förhandla i, och driva, hantverkar- och byggnadstvister (där hon representerar både köpare/beställare och utförare/byggbolag) samt bostadstvister (t.ex. avseende dolda fel).

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer